Informacije o projektu

Svi građani, pre svega mladi, imaju pravo na zdravu životnu sredinu, ali i dužnost da istu štite i unapređuju – što je Ustavom Republike Srbije (,,Sl. glasnik RS” broj 98/06) i pratećim zakonima jasno definisano. Takođe, svako ima pravo da bude obavešten o stanju životne sredine i da učestvuje u postupcima čije bi sprovođenje moglo da utiče na poboljšanje životne sredine.

Beograd kao grad raspolaže izuzetnim prirodnim potencijalom i važi za jedan od zelenijih gradova Evrope. Na teritoriji grada postoji 44 zaštićena prirodna dobra koja zauzimaju 1,76% od ukupne površine grada, šume zauzimaju 43% gradske površine, dok zelene površine (parkovi, površine u otvorenim stambenim blokovima, površine u regulaciji saobraćaja, površine uz objekte javne namene) ukupno zauzimaju oko 20% gradske površine. Sama pozicija grada, tačnije činjenica da se Beograd nalazi na dve velike reke sa izuzetnim eko sistemima uz priobalja, kao i ekološkim biserom pod nazivom „Ratno ostrvo“, samo potvrđuje Beograd kao „zeleni“ grad, ali i nameće obavezu svima da se ozbiljnije, svesnije i savesnije odnosimo prema životnoj sredini u gradu.

U tom smislu, projekt utiče na razvoj svesti građana, pre svega mladih, o postojanju EКO lokacija u Beogradu i značaju očuvanja istih zarad unapređenja životne sredine u kojoj živimo. Takođe, uvođenjem digitalnih alata putem namenskog VEB servisa obezbedićmo dugoročno/kontinuirano učešće lokalne zajednice u popisu i prikazu stanja EКO zona i svega šta je sa njima povezano. Кroz svoje delovanje, projekat će veliku pažnju posvetiti deci, ali i osobama sa invaliditetom i njihovoj inkluziji u proces usmeravanja i identifikacije pristupačnih EКO zona, kao ravnopravnih učesnika u procesu očuvanja životne sredine.

 

Realizaciju projekta podržao:

  • Grad Beograd - Sekretarijat za zaštitu životne sredine
  • Grad Beograd - Kancelarija za Mlade

 

Pridružite se i vi...

PODRŽIMO SOPSTVENU BUDUĆNOST!